Na een overlijden
Als iemand overleden is, moet eerst een (huis)arts komen om de dood vast te stellen. De arts geeft twee formulieren af (A en B). Daarna kunt u contact opnemen met Marjan van Wiggen Uitvaartzorg. Maar natuurlijk kunt u dat ook al vóór de komst van de arts doen, zeker als u niet weet wat u te doen staat. Ik kan dan in alle rust een en ander met u doornemen.

In alle gevallen wil ik u meegeven: neem nog even de tijd om met elkaar te zijn. In feite is er geen haast. Wel kunt u mij alvast bellen om een afspraak te maken. Mijn ervaring is dat nabestaanden het fijn vinden te weten wat er gaat gebeuren en dat, daar waar nodig, de zorg uit handen genomen wordt.

De laatste verzorging
De overledene wordt voor de laatste keer gewassen, aangekleed en mooi gemaakt, zodat er op een waardige manier afscheid genomen kan worden. Vaak doen we dit thuis waarbij ik de nabestaanden de mogelijkheid geef om te helpen. Als het thuis niet mogelijk is kunnen we gebruik maken van een rouwcentrum, dit doen we natuurlijk in overleg. Zoals voor veel bij de uitvaart geldt: niets moet, alles mag.

Opbaren
Na de laatste verzorging wordt uw dierbare opgebaard. Dit kan thuis, in de eigen kamer in een woonzorgcentrum of in een uitvaartcentrum in uw omgeving.

Beschikbare locaties zijn: bijvoorbeeld Rouwcentrum Groenewoud, de opbaarruimtes in de r.-k. kerken en Kerkelijk Centrum Open Hof in Wijk bij Duurstede.

Ook overleggen we hoe u de overledene wilt laten opbaren: in een bed, op een opbaarplank of in een kist. Telkens weer merk ik dat nabestaanden het prettig vinden als iemand thuis opgebaard wordt. Thuis is het vertrouwd en is er alle tijd om afscheid te nemen.

Begrafenis, crematie, afscheid nemen
Nadat de overledene is opgebaard, is er alle tijd om rustig besluiten te nemen over zaken als cremeren, begraven, afscheid nemen en condoleren. Als u het nog niet weet, geef ik u graag alle benodigde informatie zodat u deze belangrijke beslissingen kunt nemen. Ik kan u ook vertellen over alle mogelijke locaties, en daarin zijn veel meer mogelijkheden dan alleen een aula van een begraafplaats of crematorium. Vaak ga ik met de nabestaanden de locatie bekijken. Uit ervaring weet ik dat het de nabestaanden rust geeft om te zien waar het afscheid plaatsvindt.

Rouwkaart, familiebericht in de krant
Als data en tijdstippen van de uitvaart, condoleance en andere zaken bekend zijn, bespreken we op welke wijze u wilt laten weten dat uw dierbare is overleden. Dit kan door middel van een rouwkaart en een familiebericht in de krant. Ook kan er een online condoleanceregister geopend worden. Ik vind het altijd weer fijn als het lukt om een rouwbericht persoonlijk te maken. Dat kan door met elkaar te zoeken naar een onderwerp of symbool dat past bij de overledene. Ook maak ik met de nabestaanden een passende tekst. Marjan van Wiggen Uitvaartzorg werkt samen met een drukker die meedenkt en kwaliteit levert.

Het vervoer tijdens de uitvaart
U kunt kiezen voor een grijze, zwarte, witte of bordeauxrode rouwauto. Maar zelfs een koets, paard en wagen, uitvaartbus, fiets of motor is mogelijk. Ook kunt u gebruik maken van de auto van Marjan van Wiggen Uitvaartzorg, dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

Rouwauto